Sursă articol: https://www.libertatea.ro/
Mai mulți candidați încearcă să se lipească de Nicușor Dan în speranța că vor atrage o parte din zestrea electorală a acestuia
Primarul general a fost cel mai votat edil al Capitalei din ultimul deceniu în 2024. Bucureștiul este, de asemenea, și circumscripția cu cel mai mare număr de alegători.
Nicușor Dan a obținut la alegerile din 9 iunie 2024, în urma numărătorii finale, 352.734 (47,94%) de voturi. Un număr considerabil dacă ținem cont că PNL, Alianța Dreapta Unită (USR+Forța Dreptei+PMP) și REPER au strâns pentru Consiliul General de-abia 343.523 de voturi. Dacă scădem voturile PNL, care oficial l-a avut candidat pe Sebastian Burduja, la Consiliul General, ADU și REPER au avut 252.241 de voturi. Adică aproape cu 100.000 sub independentul Nicușor Dan.
Iar numărul de voturi e relevant. În 2009, când Sorin Oprescu (la acea vreme primar general) a candidat la președinția României, a obținut 309.764 de voturi. Adică 3,18%, pe o circumscripție națională. Nu doar la nivelul Bucureștiului. Iar în Capitală e numărul cel mai mare de votanți – 1.786.517 persoane cu drept de vot, potrivit datelor AEP din 1 noiembrie. Următoarea circumscripție fiind diaspora – 990.989 de persoane cu drept de vot. Acestea au pașaport electronic și domiciliu în străinătate.
Experiența independenților la prezidențiale, una nefastă
Unii candidați au marșat pe ideea independenței la prezidențiale. Dar tot aveau vehicule electorale solide în spate. Un asemenea caz e Mircea Diaconu, în 2019. Acesta era însă sprijinit de Pro România și ALDE. 815.201 voturi a luat Diaconu. Ceea ce însemna 8,85% din numărul total. Ieșea al patrulea în cursa din primul tur. Lucru care îl făcea cel mai bine clasat independent din istorie.
Însă pentru campania lui Mircea Diaconescu au fost aruncate în joc fonduri mari. Ceea ce în prezent nu pare să dispună niciun independent. Fie că îl cheamă Mircea Geoană, Cristian Diaconescu sau Ana Birchall. 4.566.424 de lei a fost suma raportată de ALDE la AEP în 2019 la capitolul cheltuieli pentru Diaconu. Iar alți 11.728.500 de lei de Pro România. În total, 16,29 milioane de lei (peste 3 milioane de euro).
Candidații care se agață de Nicușor Dan
Nicușor Dan, ca potențial susținător, e disputat de trei candidați la prezidențiale, deși încercări timide sunt și din partea unui al patrulea. Din start, USR l-a pus pe afișe pe Nicușor Dan, revendicându-l ca fost șef de partid, primar susținut, iar acum vor prin imaginea lui să-și ridice atât scorul la parlamentare, dar și pe cel al Elenei Lasconi, prezidențiabilul partidului.
USR a devenit susținător fără echivoc al lui Dan, după ce în 2020 a șovăit în sprijinirea acestuia, pe vremea când Vlad Voiculescu era văzut ca o posibilă soluție. Acum, Dan e văzut ca omul care aduce voturi înspre USR, nu alți lideri locali. Redescoperirea lui Nicușor Dan a venit și de la PNL, acolo unde în vară a existat un candidat propriu la locale: Sebastian Burduja.
Nicolae Ciucă, prezidențiabil care în Capitală e mult sub scorul partidului, potrivit informațiilor Libertatea, l-a chemat pe Nicușor Dan la toate marile evenimente PNL, iar în online a fost intens promovat un video cu primarul general, văzut ca un colaborator apropiat. Al treilea partid care-l revendică pe Nicușor Dan este Forța Dreptei. Și pe bună dreptate. Ludovic Orban a fost cel care a mutat în 2020 cu varianta Nicușor Dan independent, chiar dacă unii din partid i-au reproșat că ar trebui candidat intern. Apoi, Orban și Forța Dreptei l-au susținut necondiționat pe primar.
Ultimul care încearcă să transfere din popularitatea lui Nicușor Dan e independentul Mircea Geoană
Una din ideile-cheie ale ultimelor luni a fost că 2024 e anul independenților, cu aluzie la succesul lui Nicușor Dan. Joi, 7 noiembrie, Mircea Geoană și Nicușor Dan s-au văzut la sediul de campanie al candidatului la președinție, unde au discutat de referendumul din Capitală, dar și aspecte legate de proiecte pentru Capitală.
În conferința de presă, Nicușor Dan a precizat că întâlnirea a avut loc la solicitarea sa, ca demers pentru a cere sprijin larg pentru referendum, însă chestionat dacă potrivit propriei evaluări Mircea Geoană e un candidat de dreapta, edilul a punctat scurt: „prefer să nu răspund la această întrebare”. Interesul față de raportarea lui Nicușor Dan e unul clar: fără a da nume, primarul general a precizat că va susține prin votul său un candidat de dreapta, ceea ce rămâne la un număr restrâns de candidați: Lasconi (USR), Orban (Forța Dreptei) și Ciucă (PNL).